آسانسورها تأسیسات مکانیکی هستند که لازم است طول عمرکاری بلندی داشته باشند (بین 25 الی 40 سال). بنابراین باید طوری آسانسورها را طراحی کرد که پس از 10 سال باز هم بتوانند نیازهای افزایش یافته را تأمین کنند. ایجاد تغییر در تأسیساتی که طراحی نامناسب و یا بسیار ارزان قیمتی دارند ممکن است گران و یا حتی کاملاً ناممکن باشد. در طول مرحله طراحی، ابعاد آسانسور باید با دقت بررسی شود.
ابعاد آسانسور در پلان
در ساختمان های بزرگتر چند طبقه معمولا آسانسور را در نقطه مرکزی حرکت افراد در ساختمان قرار می دهند. آسانسورهای باری باید جدای از آسانسورهای حمل افراد قرار داده شوند؛ با این وجود در مرحله طراحی ، باید کاربرد این آسانسورها برای جابجایی افراد در ساعات شلوغ را در نظر گرفت. سالن های جلوی ورودی آسانسور باید طوری طراحی شوند و قرار گیرند که:
- افرادی که وارد آسانسور می شوند و یا از آن خارج می شوند، حتی کسانی که ساک همراه دارند، بیش از حد لزوم ، سر راه یکدیگر قرار نگیرند.
- حمل بزرگترین باری که باید آسانسور جابجا می کند (مثلاً کالسکه، صندلی چرخ دار، تابوت، برانکارد، و مبلمان) بدون احتمال آسیب رساندن به افراد، صدمه زدن به ساختمان و خود آسانسور انجام شود. بار نباید بیش از حد لزوم مانع سایر افراد شود.
فضای مورد نیاز برای طراحی سیستم آسانسور با کوچکترین ابعاد آسانسور در ساختمان به طور کلی به سه دسته تقسیم میشود:
- فضای مورد نیاز در مقطع افقی
- فضای موردنیاز در مقطع عمودی
- فضای مورد نیاز موتورخانه
- فضای مورد نیاز در مقطع افقی
این فضا برای عمق و عرض چاه آسانسور در نظر گرفته میشود که شامل فضای مورد نیاز برای کابین آسانسور، وزنه تعادل، درب آسانسور و ریل راهنمای کابین آسانسور میباشد. مساحت داخل کابین آسانسور بر اساس ظرفیت آسانسور طبق استاندارد تعریف میشود در جدول ذیل ظرفیتهای متداول را میتوانید مشاهده کنید. در پشت کابین آسانسور فضایی حدود 30 سانتیمتر برای عبور وزنه تعادل در نظر گرفته میشود. همچنین در دو طرف کابین، فضای ریل راهنمای کابین بصورت موازی وجود دارد. این فضا در آسانسورهایی با سرعت معمولی از هر طرف حدود 20 سانتیمتر میباشد و در آسانسورهای با سرعت بالا تا 25 سانتیمتر هم افزایش مییابد. دربهای آسانسور با توجه به نوع و ابعاد آن متفاوت هستند.
1-1 محاسبه عمق چاه : عمق کابین + فضای اشغال شده توسط درب آسانسور + فضای وزنه تعادل
2-1 محاسبه عرض چاه : عرض کابین + فضای نصب ریل ها در هر دو طرف
- فضای موردنیاز در مقطع عمودی
فضای موردنیاز در مقطع عمودی شامل 4 بخش می باشد :
- چاهک: فاصله قائم بین کف توقف تا کف چاه آسانسور را چاهک مینامند که متناسب با نوع و سرعت آسانسور درنظر گرفته میشود. این فضا جهت فضای جانپناه برای سرویسکار آسانسور میباشد. طبق جدول شماره 1 و 2 استاندارد فضای چاهک را می توانید مشاهده کنید.
- مسیر حرکت آسانسور: فاصله بین کف پایینترین توقف تا کف بالاترین توقف را مسیر حرکت یا Travel مینامند که با توجه به ارتفاع و تعداد طبقات قابل محاسبه میباشد. لازم به ذکر است ارتفاع طبقه آخر در محاسبات لحاظ نمی شود.
- بالاسری: فاصله کف بالاترین توقف تا زیر سقف چاه آسانسور را بالاسری یا overhead می نامند. جدول شماره 1 و 2 ارتفاع بالاسری را برای آسانسورها در ساختمانهای مختلف نشان میدهد.
4-2 ارتفاع روی سقف چاه تا زیر سقف موتورخانه: این فضا برای ایستادن فرد در روی سکوی موتورخانه در حین در نظر گرفته میشود که به طور متوسط 8/1 متر میباشد.
ابعاد آسانسور هتل ها
در جدول شماره 2 شما می توانید استاندارد ابعاد آسانسور تجاری و ابعاد آسانسور هتل را مشاهده کنید.
- فضای مورد نیاز موتورخانه: این فضا برای تجهیزات و تردد ایمن افراد برای تعمیرات میباشد که بهترین محل آن در بالای چاه آسانسور میباشد.
ابعاد آسانسور بیمارستان ها
ساختمان و عملکرد آن، نوع آسانسور مورد نیاز را تعیین می کنند. در مراکز درمانی با توجه به عملکرد و ترافیک از آسانسورهای مجزا برای انتقال افراد بیمار، کارمندان و عیادتکنندگان استفاده میشود. یک طراح آسانسور باید از بخشهای مختلف ساختمان و ارتباط بخشهای مختلف شناخت کامل داشته باشد تا بتواند ترافیک را با توجه به تردد افراد به صورت دقیق محاسبه کند تا افراد بیمار و همچنین کارمندان و عیادتکنندگان به راحتی بتوانند جابهجا شوند. همچنین مسائلی از قبیل ورود بیماران اورژانسی، بارگیری وسایل، تخلیه مواد زاید و نحوه توزیع غذا به بیمارستان در طراحی و جانمایی آسانسورها تاثیرگذار هستند زیرا نباید حرکت و جابهجایی را مختل کنند و همچنین کمترین مسافت را برای رسیدن به آسانسورها را داشته باشند. با توجه به موارد ذکر شده، در انتخاب ابعاد آسانسور برانکارد بر یا تختبر باید حداکثر ایمنی را رعایت نمود. طبق جدول شماره 3 ابعاد آسانسور بیمارستان ذکر شده است.
ابعاد آسانسور هیدرولیکی
این آسانسورها نیاز حمل بارهای سنگین آسانسورهای کوتاه ، به بالا و پایین، را به طور مقرون به صرفه برآورده می کنند و برای آسانسورهایی که بلندی شان به 12 متر می رسد بهترین کاربرد را دارند. نوعی که بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد نصب شده در مرکز است. شرکت پارس ایمن جز بهترین سرویس دهنده های آسانسور و نصب آسانسور با رعایت تمام ایمنی و استاندارد هاست.برای مشاوره با این شرکت ایمن پارس با شماره تلفن های موجود در سایت با ما تماس بگیرید بگیرید.
ابعاد آسانسور 4 نفره هیدرولیک
در طراحی فضای مورد نیاز برای آسانسور هیدرولیکی باید سه فضای عمق آسانسور، عرض آسانسور و درب آسانسور را در نظر گرفت مناسبترین اندازهای که می توان برای درب آسانسوردر نظر گرفت 145 سانتی مترمربع میباشد. همچنین کارآمدترین اندازه برای عمق آسانسور 145 متر سانتیمترو عرض آسانسور 1 متر است.
ابعاد آسانسور 6 نفره هیدرولیک
آسانسورهای 6 نفره در دو مدل زیر تولید میشوند:
- طرح کابین مربعی
- طرح کابین مستطیلی
✔ خریداران باید با توجه به وضعیت و نیاز ساختمان مناسبترین مدل را انتخاب کنند. ما به بررسی ابعاد آسانسور با ظرفیتهای 450 و 600 کیلوگرم میپردازیم.
✔ آسانسور 6 نفره – ظرفیت 450 کیلوگرم- مدل نیمه اتومانیک تلسکوپی با درب لولایی 160*165 با ابعاد کابین عرض 110، عمق 110، ارتفاع 220
✔ آسانسور 6 نفره- ظرفیت 450 کیلوگرم- مدل تمام اتوماتیک تلسکوبی با درب طبقه کشویی 160*170 با ابعاد کابین عرض 110، عمق 110، ارتفاع 220
✔ آسانسور 6 نفره – ظرفیت 450 کیلوگرم -مدل تمام اتوماتیک سانترال با درب طبقه وسط بازشو 180* با ابعاد کابین عرض 110، عمق 110، ارتفاع 220
✔ آسانسور 6 نفره – ظرفیت 600 کیلوگرم- مدل نیمه اتومانیک تلسکوپی با درب لولایی 160*190 با ابعاد کابین عرض 110، عمق 140، ارتفاع 220
✔ آسانسور 6 نفره– ظرفیت 600 کیلوگرم- مدل تمام اتوماتیک تلسکوبی با درب طبقه کشویی 160*210 با ابعاد کابین عرض 110، عمق 140، ارتفاع 220
✔ آسانسور 6 نفره — ظرفیت 600 کیلوگرم- مدل تمام اتوماتیک سانترال با درب طبقه وسط بازشو 180*200 با ابعاد کابین عرض 110، عمق 140، ارتفاع 220
ابعاد آسانسور مقررات ملی ساختمان
مبحث 15 مقررات ملی ساختمان، استاندارد ابعاد آسانسور و پله برقی و پیاده روی متحرك جهت بهره برداري ایمن و بهینه، در نظر گرفته شده است. در این مبحث برای هر یک از آسانسورها الزامات، نحوه طراحی و ابعاد آسانسور بر اساس استانداردهای ملی و بینالمللی گنجانیده شده است. در ویرایش سوم مبحث 15 ساختار کلی بازبینی شده است و مطالب با جنبه آموزشی و غیرضابطهای حذف شده و موضوعات پله برقی و پیادهروی متحرک با هم ادغام شده اند.
ابعاد آسانسور در مجتمع مسکونی
سـاختمان هـای بیش از 7 طبقه + پیلوت علاوه بر ضوابط حاضر می بایست سایر الزامات خاص مربوطه نیـز رعایـت گـردد. در این قسمت به صورت اجمالی حداقل ابعاد آسانسور در مجتمعهای مسکونی بررسی می شود:
- در صورتی که ارتفاع ساختمان بیشتر از 21 متر باشد، حداقل یک آسانسور برانکاردبر لازم هست.
- در صورتی که ارتفاع ساختمان بیشتر از 28 متر باشد، حداقل از دو آسانسور لازم هست یکی از آانها برانکاردبر باشد.
- در صورتی که ارتفاع ساختمان بیشتر از 28 متر باشد و تعداد واحدها بیش از 4 واحد باشد، حداقل از سه آسانسور لازم هست یکی از آانها برانکاردبر باشد.
- در صورتی که ارتفاع ساختمان بیشتر از 23 متر باشد باید حداقل یک آسانسور آتشنشان با توان حمل برانکارد و ساختمانهای بیش از 40 متر ارتفاع باید حداقل دو آسانسور آتشنشان که یکی از آنها برانکاردبر است، باشد.
ابعاد آسانسور مسکونی
. در صورت لزوم آسانسور هیدرولیک در ساختمان، باید حداقل یکی از آسانسورها قابلیت حمل صندلی چرخدار (ویلچربر) را داشته باشد. در این قسمت به بررسی ابعاد آسانسور خانگی (ساختمان هاي بـا ترافیـک متوسـط) که همچنین شامل ابعاد آسانسور معلولین نیز میباشد، میپردازیم.
- آسانسور ویلچربر : عرض: 110 سانتیمتر *عمق: 140 سانتیمتر* ارتفاع :220 سانتیمتر
- ابعاد در: عرض:80 سانتیمتر * ارتفاع: 200 سانتیمتر
- آسانسور برانکارد بر: عرض: 110 سانتیمتر *عمق: 210 سانتیمتر* ارتفاع :220 سانتیمتر
- ابعاد در: عرض:90 سانتیمتر * ارتفاع: 200 سانتیمتر
اگر تعداد آسانسورها 3 دستگاه یا کمتر باشد میتوان آنها در یک چاه قرار داد در صورت بیشتر شدن تعداد آسانسورها باید حداقل در دو چاه قرار گیرند. حداقل ابعاد ضروری در طراحی موتورخانه به صورت ذیل می باشد:
- حداقل فضای باز در جلوی تابلو کنترل آسانسور : 70 سانتیمتر
- حداقل فضاي باز در اطراف تجهیزات ثابت موتورخانه : 50 سانتیمتر
- حداقل فضاي باز در اطراف تجهیزات در حال چرخش: 60 سانتیمتر
- ارتفاع سکوي موتور آسانسور از کف موتورخانه: 100-70 سانتیمتر( در این صورت باید از پله استفاده کرد)
- ارتفاع تراز کف موتورخانه تا کف بام خرپشته حداقل: 320 سانتیمتر
- عمق چاهک از کف تمام شده معماري تا کف چاهک باید 160 سانتیمتر باشد.
- حداقل ابعادچاه آسانسور به صورت داخل به داخل باید عرض 160 سانتیمتر و عمق 190 سانتیمتر
- حداقل ابعادچاه جهت آسانسوربرانکارد بر به صورت داخل به داخل عرض 160 سانتیمتر و عمق 260 سانتیمتر
ابعاد آسانسور باربر
آسانسورهای بابر برای حمل مسافر در کارخانه ها، مجتمع های صنعتی، انبارها و غیره کاربرد دارند. جدول زیر استاندارد ابعاد آسانسور باربر را نشان می دهد.